Alzheimer, demansın en yaygın formu olarak bilinen bilişsel kaybın söz konusu olduğu bir hastalıktır. Hastalığın bilinen tek bir nedeni olmamakla beraber, ilk belirtisi yakın geçmişin unutulmasıdır.
Alzheimer’in ilk belirtileri; unutkanlık, dil yanlışları, insiyatif azalması ve depresyon eğilimidir. Hafıza kaybı ise ilk ve en belirgin bulgu olarak söylenebilir.
Alzheimer’ın başlangıç yaşı günümüzde 40’a kadar düşmüş bulunmaktadır. En temel sebebi genetik olmasıyla beraber kafa travmasına bağlı olarak da gelişebilmektedir.
Ailede Alzheimer hastası olan bir insan varsa tehlike altındasınız %50 ihtimal ile Alzheimer olabilirsiniz. Bunun önüne geçmek ve yavaşlatmak sizin elinizde.
Alzheimer’den korunmak için neler yapmalıyız?
Öncelikle Beyin egzersizlerinden olan sudoku sayesinde; beyin, düşünme ve işleme fonksiyonlarını çalıştırarak hastalığın seyri bir nebze olsa duraksayabilmektedir.
Basit şeker kaynaklarını diyetimizde azaltmalıyız. Örneğin çaya attığınız şeker, şeker ilaveli içecekler gibi. Basit şeker diyabetin en temel risk unsurlarındandır ve Alzheimer oluşum riskini arttırmaktadır.
Omega-3 içeren besinlere ağırlık vererek Alzheimer riski azaltılabilmektedir. Omega-3 kaynakları; keten tohumu, balık ve balık yağı, semizotu, ceviz ve soya fasulyesidir.
B12 sinirdeki hasarın onarımını arttıran bir vitamindir. Eğer hastalık başlarında düşük B12 seviyeleri ile karşılaşılmışsa, B12 vitamini tedavisinden fayda sağlanabilmektedir. B12 vitamini hayvansal kaynaklı ürünlerde bulunur. En çok kırmızı et, ciğer ve yumurtada bulunmaktadır.
Antioksidanlar bilişsel performansı geliştirip sinir hücrelerini korumaktadır.
Vejetaryen beslenme tarzından uzak durulmalıdır. Bitkisel kaynaklı beslenildiğinde günlük gereken enerji sağlanmakla beraber vitamin ve mineral eksikleri de görülebilmektedir. Vejetaryen beslenmede Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin yükseldiği görülmüştür.
Tip-2 diyabet ve obezite Alzheimer için risk faktörleridir. Bunların düzenli fiziksel aktivite ve dengeli bir beslenme programı ile önüne geçilmesi mümkündür.
Yapılan son araştırmalara göre Akdeniz diyeti Alzheimer hastalığını ilerlemesini engellerken, bazı hastalar da tedavi yönünde de etkili olduğu görülmüştür. Bu diyetin temel özelliği bol meyve ve sebzelerden oluşan, günlük ihtiyacınız kadar alınan zeytinyağı, balık ve az miktarda şaraptır.
Aynı zamanda Akdeniz diyeti ile Alzheimer hastalığının seyrini hızlandırıcı risk faktörlerinin; kolesterol, hipertansiyon ve Metabolik sendromun önüne geçmek mümkündür.
Alzheimer hastalarında servis de çok önemli bir unsurdur. Küçük porsiyonlardan azar azar ve sık beslenme, yemek masasında düz masa örtüleri tercih edilmeli, servis tabakları tek renk ve desensiz olmalı ve sert besinlerden kaçınılmalıdır.
Saygılarımla
Metin ÖZTÜRK
Formeform Beslenme ve Diyet Danışmanlık Merkezi