Muharrem ayında neredeyse her evde pişen, komşularla paylaşılan aynı zamanda şifa kaynağı olan aşure; bağışıklık sistemini güçlendirir, kalp damar sağlığını, çocuklarda büyüme ve gelişmeyi destekleyen bir çeşit tatlıdır.
Asıl malzemesi 41 çeşit olmasıyla beraber yaklaşık 15 çeşit malzemeden oluşmaktadır. İçerdiği kuru meyvelerden incir ve kayısı ile üzerine serpilen nar taneleri ve cevizi ile her kesimin damak tadına uyan bir lezzettir.
Diyette aşure tüketmek tabi ki de olabilir. 1 kase aşure(300ml) yaklaşık olarak 300-400 kkal gelmektedir. Bu da 3 dilim ekmek 1 köfte ve 1 porsiyon meyveye bedeldir. Yaklaşık olarak bir öğününüzü 1 kase aşure ile geçirebilirsiniz. Hızlı, pratik ve sağlıklı şekilde öğün yapmak isteyenler için aşure biçilmiş kaftan. Aşure yapılırken içerisine şeker yerine, tarçın ve kuru meyveler ile tatlandırılırsa diyabet hastaları ve diyet yapan bireyler gönül rahatlığıyla tüketebilir.
İçerdiği kuru baklagillerden nohut ve fasulye sayesinde posa kaynağıdır. Kan kolesterol seviyesinin düşmesine yardımcı olurken, yağlı tohumların varlığıyla yani fındık ve ceviz ile de omega-3 kaynağı olmaktadır. Kalp ve damar sağlığını destekleyerek koruyucu etki göstermektedir.
İçerisine giren meyveler posa kaynağı olmasıyla beraber, buğday ve yarma gibi tahıl ürünleri B vitamini ve demir, çinko gibi mineraller antioksitan etki göstererek bağışıklığı kuvvetlendirmektedir.
Aşure yüksek enerjili olmasına karşın yoğun miktarda mineral ve vitamin içermektedir. Bu sebeple aşure büyüme çağındaki çocuklar için çok önemli olup büyümeyi desteklemektedir.
Aşure iyi oranda bitkisel protein içermektedir. Spor yapan bireylerde spordan sonra ilk alınması gereken karbonhidrat ve proteini birlikte sağladığından, sporcular için önemli bir besin kaynağıdır.
Aşure; kuru baklagiller, yağlı tohumlar ve kuru meyvelerden gelen posa sayesinde ve bağırsak hareketlerini hızlandırır ve kabızlığa iyi gelir.
Saygılarımla
Metin ÖZTÜRK
Formeform Beslenme ve Diyet Danışmanlık Merkezi