Diyette karbonhidrat kaynaklarını çıkarıp zayıflamaya çalışmak bilinen bir yanlıştır. Asıl önemli nokta karbonhidrat kilo vermeniz için en temek besin öğesidir. Karbonhidrat kaynakları; ekmek, pirinç, buğur, makarna, yulaf, süt ve ürünleri, meyve, kuru baklagiller ve nişastalı sebzelerde bulunmaktadır.
Günde en azından 80-100 gram karbonhidrat tüketilmelidir. Daha az alınan karbonhidrat vücutta yağ yakımını zorlaştırmaktadır.
Karbonhidratlar vücudun birincil enerji kaynağı olup diyette alınan karbonhidratlar günlük enerji ihtiyacını karşılamaktadır. Eğer yetersiz karbonhidrat alınırsa proteinler, kas için kullanılmaz ve günlük enerji ihtiyacını karşılamak için enerji metabolizmasına katılmaktadır.
Egzersiz yaparken vücuda glukoz ihtiyacı olduğu için karbonhidratlı bir dityet tüketildiğinde yağ yakımına yardımcı olmaktadır. Bazı karbonhidratlar diğerlerine göre daha kalitelidir, bu nedenle tüketilecek miktarı doğru kaynaklardan almanız gerekir. Eğer fazla miktarlarda alınırsa yağ yakımını zorlaştırır hatta kilo almaya neden olmaktadır.
Bitkisel kaynaklı alınan karbonhidratlar, kan glukoz seviyesinde öncü olmakla beraber ilk olarak onlar metabolize olmaktadır.
Günlük enerji ihtiyacının yaklaşık olarak %55-60’ını karbonhidratlar oluşturmaktadır. Eğer bu miktar azalırsa diyetin yağ oranı artıp vücudun kilo vermesi yavaşlar. Bunun yanı sıra tahıllarda bulunan B12 hariç B vitaminleri, E vitamini, folik asit ve posadan yararlanamaz. Bu da vitamin ve mineral yetersizliklerine sebep olmaktadır.
Dengeli ve kişiye özgü planlanış bir diyet ile sağlıklı zayıflamak sizin elinizde.
Saygılarımla
Metin ÖZTÜRK
Formeform Beslenme ve Diyet Danışmanlık Merkezi