Kış aylarında yetişen ve lahana grubu sebzelerin arasında yer alan karnabahar lezzeti yönünde pek sevilmese de sağlık açısından çok önemli bir sebzedir. Beyaz çiçekli bir sebze olan karnabahar sülfür içeriği ile vücutta oluşan toksinleri(kötü maddeleri) etkisizleştirerek karaciğere önemli fayda sağlamaktadır.
Vitamin ve mineral içeriği yüksek bir sebze olan karnabahar; A, B1, B2, C ve E vitaminlerini içerir. Kalsiyum, potasyum, fosfor, magnezyum, sülfür, klor ve demir minerallerini içerir. 1 tabak karnabahar yaklaşık olarak 20 kkal, 1,5 gram posa içermektedir. Sağlıklı bir yetişkinin günde 25-30 gram arası posa alması gerekmektedir. Karnabahar posa içeriği ile fazla alınan yağın emilimini azaltır ve su tutma kapasitesi ile bağırsak hacmini attırır. Bunun sonucunda tokluk hissinde önemli rol oynamaktadır.
İçerdiği yüksek potasyum ve fosfor ile böbrek hastalarının tüketiminden kaçınması gerekmektedir.
Posa içeriği ile kan kolesterolünün düşülmesine yardımcı bir besindir.
Sağlık üzerine olumlu etkileri bulunan karnabahar kanser, kalp hastalıkları, diyabet, tansiyon ve psikolojik hastalıkların oluşum riskini azaltmaktadır.
Kan şekerini dengeler ve şeker hastaları için çok önemli bir besindir.
Kanser riskini azaltan karnabahar başlıca Akciğer, Göğüs ve Mesane kanserine yakalanma riskini azaltır.
Serbest radikallerin yarattığı, vücutta toksin oluşumunun önlenmesi veya en aza indirilmesi için yeterli miktarda antioksidan tüketilmelidir. Karnabaharda yüksek oranda antioksidan içeriği ile toksin oluşumunu en aza indirmeye yardımcı bir besindir.
Gebelik dönemindeki kadınlar gönül rahatlığı ile karnabahar tüketebilirler. İçerdiği yüksek folik asit ile folik asit eksikliğini önüne geçer ve çocuk sağlığını korur. A ve B vitamin içerikleri ile hücre büyümesine yardımcı olarak ceninin büyümesine katkı sağlar.
İçerdiği selenyum ile bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara yakalanılma durumunu en aza indirir.
Çinko içeren karnabahar yaraların iyileşmesinde ve yeni hücre yapımında destek olur. Bunun yanında cilt ve saç sağlığını koruyucu etkisi de bulunmaktadır.
Ürik asit içeriği ile Gut hastalığı veya böbrek taşı sorunları olan bireylerin tüketimine dikkat etmesi gerekmektedir.
Hemoglobin üretimi için kükürt ve silisyum gereklidir. İki birlikte karnabaharda bulunur. İçerdiği diğer vitamin ve mineraller ile sağlığın korunmasına yardımcı olmaktadır.
Karnabahar bu kadar yararlı bir sebzedir fakat yanlış pişirme teknikleri ile bu faydadan istenilen ölçülerde faydalanılamaz. Kızartma şeklinde tüketildiğinde vitamin ve mineral kayıpları meydana gelir. Bunun yanında içerisine yağ çekerek, fazla yağ alımına sebep olur. Bu sebeple zeytinyağlı şekilde yemeği veya buharda haşlanıp yoğurtla servis edildiğinde daha faydalı ve besleyici olmaktadır.
Saygılarımla
Metin ÖZTÜRK
Formeform Beslenme ve Diyet Danışmanlık Merkezi