Yavaş yavaş kış aylarına girmekteyiz ve raflarda kış meyveleri yerlerini almaya başladı. Bunlardan bir tanesi hatta belki en önemlisi de mandalina. Mandalina turunçgiller ailesinden olup ılıman iklimlerde yetişmektedir.
Karbonhidrat içeriği yüksek olan mandalina C ve E vitamininden zengindir. Günde 4 küçük boy mandalina günlük C vitamini ihtiyacının yarısından fazlasını karşılamaktadır. Bakır, sodyum, potasyum ve kalsiyum minerallerini de içermektedir. Bakır içeriği yüksek olduğundan dolayı Winson Hastalarının tüketiminde dikkat etmesi gerekmektedir. Sodyum ve potasyum içerdiği için böbrek hastalarının tüketmesi yasak bir meyve olarak geçmektedir.
Mandalinanın yüksek miktarda C vitamini içermesi ile beraber cilt sağlığının korunmasını sağlamaktadır. Yeni dokuların oluşumunda yardımcı rol oynamaktadır.
Antioksidan bir mineral olan C vitamini ile bağışıklık sistemini arttırıp hatalıklara yakalanma riskini en aza indirmektedir. Bunların yanı sıra kalp hastalıklarının oluşumu önlemede etkisi bulunup, akciğer, kolon, mide ve yemek borusu kanser riskini azalttığı yapılan çalışmalarda görülmüştür.
C vitamini kollojen sentezini hızlandırır. Kollojen kan damarları ve eklemlerin bir arada kalmasını sağlayan ve esneklik kazandıran yapıya verilen isimdir. Bu sayede yaraların hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlamaktadır.
C vitaminin başka bir rolü ise demir emilimini arttırmasıdır. Yani sofranızda et ile birlikte mandalina tükettiğinizde demir mineralinin emilimi artıp demir eksikliği anemisinin önüne geçmek için önemli bir adım atmış olursunuz.
İçerdiği A vitamini ile göz sağlığını olumlu yönde etkiler ve hücreler arası iletişimde önemli rolü vardır.
İçerdiği antioksidanlar ile damar sertliğini azaltmada, diabeti önlemede ve obeziteyi azaltma etkileri bulunmaktadır.
Lif içeriği yüksek olması ile beraber tokluk hissi oluşturur ve fazla kalori alınmasının önüne geçer.
Günlük en az 2 küçük boy mandalina tüketilmelidir. 2 küçük boy mandalina 1 porsiyon meyve yerine geçmektedir.
Saygılarımla
Metin ÖZTÜRK
Formeform Beslenme ve Diyet Danışmanlık Merkezi